Fonksiyonel Solunum

Fonksiyonel solunum, nefesin burundan alınıp burundan verildiği hafif, yavaş ve derin solunumdur.

Solunum organı burundur. Burun tıkanıklığının giderilmesi, gece gündüz burundan solunumun sağlanması fonksiyonel solunumun temelini oluşturur. Yaygın kanının aksine fiziksel performans sırasında da burundan solunum sürdürülebilir. BOLT skoru 20 saniyeye ulaştığında burun tıkanıklığı kalıcı olarak ortadan kalkar. Burun kullanıldıkça açık kalır. Ağızdan solunum burun tıkanıklığına katkıda bulunur.

“Hafif solunum” vücudun metabolik ihtiyaçları kadar solunum yapmak demektir. Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için ideal yemek ve su miktarının olması gibi solunması gereken ideal hava miktarı da vardır. Bu miktar dakikada 4 ila 6 litredir. Bu miktardan fazla hava soluma alışkanlığı genetik yatkınlığa da bağlı olarak farklı kişilerde farklı sonuçlara yol açar. Dinlenme halindeyken fazla solunum yapan bir kişi fiziksel egzersiz sırasında da fazla solunum yaparak kısa sürede nefes darlığı çekmeye başlar. Oxygen Advantage egzersizleriyle solunan hava miktarı azaltılarak “sürdürülebilir hava açlığı” hissi oluşturulur ve vücudun karbondioksite olan duyarlılığı azaltılarak solunum hacmi ayarlanır.

Hafif solunum egzersizi sırasında solunan havanın hızı azaltılarak hava açlığı oluşturulurken aynı zamanda “yavaş solunum” uygulaması da yapılmış olur. Oxygen Advantage egzersizlerinin uygulanmasıyla ve BOLT skorunun artışıyla günlük yaşamda dakikadaki nefes alış veriş sayısı kendiliğinden azalır, solunum yavaşlar, nefes verdikten sonra kendiliğinden doğal duruşlar olur. Dakikadaki nefes alış veriş sayısının altıya düşürüldüğü yavaş solunum egzersizleri Oxygen Advantage dokunuşuyla hafif solunumla birleştirilir ve solunum zamanlanırken büyük nefes alma yanlışının oluşmaması sağlanır.

“Derin solunum” diyaframın aktif olarak kullanıldığı, havanın akciğerlerin derinlerine alındığı solunumdur. Derin solunum yapmak için büyük nefesler almak gerekmez. Hafif ve yavaş nefeslerle derin solunum yapmak mümkündür. Hafif solunum egzersizlerinin uygulanmasında ilerleme gösterdikten sonra nefes alış verişleri diyafram hareketiyle birleştirilir. Egzersizler uygulandıkça ve aynı zamanda vücudun rahatlama cevabı devreye girdikçe solunum üst göğüsten vücudun alt bölgelerine doğru kendiliğinden geçiş yapar.

Fonksiyonel solunumun temin edilmesiyle:

  • Fiziksel egzersiz sırasında burundan solunum sürdürülebilir (BOLT skoru 20 saniyeden yüksek oluğunda kısa süreli ağızdan solunum yapılsa da solunumun ritmi bozulmaz).

  • Vagus siniri uyarılır.

  • Fiziksel egzersiz sırasındaki solunum modeli bozuklukları ve egzersize bağlı astım önlenir.

  • Fiziksel egzersiz sırasındaki nefes darlığı azalır.

  • Burundan solunumun sağlanmasıyla arteriyel oksijen alımı iyileşir.

  • Vücut duruşu iyileşir.

  • Karbondioksit hassasiyeti azalır.

  • Kanın oksijen taşıma kapasitesi ve bu oksijenin çalışan kaslara, kalbe, beyne ve tüm organlara temini iyileşir.